Uutisia… (5.11.2018)

Blogin päivitystahti on ollut vielä hitaampaa kuin Facebookin puolella, mutta kyllä täällä edelleen ollaan. Legendejä on saapunut kuluneen vuoden aikana Suomeen useampia ja mallistokin on täydentynyt parilla mielenkiintoisella tuotteella. Itse olin nimittäin jo pitkään suunnitellut urun kotelointia täysin B3-tyyliseen koppaan, kansia ja saranointeja myöten, mutta Viscount ehti kuitenkin ensin Classic -mallillaan. Vaikka nuo ulkomusiikilliset seikat kuinka turhamaisia (ja hintavia…) olisivatkin, ainakin oma mielipiteeni on että yksi alkuperäisen Hammondin viehätystä on sen massiivisuus ja juuri sille ominainen tunnistettava ulkonäkö, oli kyseessä sitten B3 tai C3. Toki asiantuntija näkee vielä tässäkin tiettyjä eroavaisuuksia originaaliin verrattuna, mutta onhan tämän äärellä nyt soittajalla aivan eri fiilis X-ständin päällä keikkuvaan lautaan verrattuna. Massiivisuudesta huolimatta jalusta ja penkki taittuvat kokoon ja paketti menee kuljetusta ajatellen kuitenkin suhteellisen pieneen tilaan.

Oikeasti suuri ja odotettu uutuus julkistettiin vain muutama viikko sitten version 1.6 softapäivityksen yhteydessä, eli kaivattu editori on nyt saatavana. Kuten jokainen vannoutunut urkuri tietää, on olemassa vain yksi ainoa oikea Hammond-soundi. Vaikka digitaalinen mallinnus olisi tehty kuinka hyvin, on ongelmana ollut se, että niitä oikeita soundeja on yhtä monta kuin urkureitakin. Detaljit ovat pieniä, mutta esimerkiksi omasta mielestäni ensimmäisen softaversion lesliemallinnus kiihtyi liian nopeasti ja sitä korjattiin seuraavassa päivityksessä – liian hitaaksi. Sama koskee chrorusta, säröä, perkussiota, keyclickiä, yleistä balanssia, jne… Näitä pääsee nyt editorissa säätämään mielensä mukaan ja viilattuja asetuksia voi edelleen jakaa muiden kanssa, sekä muiden käyttäjien oikeaksi kokemia säätöjä voi ladata itselleen. Parasta kaikessa on, että Viscountin sivuilta löytyvä editori on ilmainen!

 

 

Ilmainen sen sijaan ei ole Viscountin julkaisema, nimenomaan urulle tarkoitettu Hurricane 210 keyboard-vahvistin, mutta hintansa arvoinen (1490,- EUR sis. alv 24%) se kyllä on. Sen idea on lyhyesti seuraava: Kun urku ja leslie on saatu kunnialla mallinnettua, ne pitää vielä toistaa laitteistolla, joka pystyy käsittelemään urun laajan dynamiikan ja lisäksi tekemään sen neutraalisti, sekä vielä 2-kanavaista äänikuvaa levittäen. Kun perinteisesti urku on ohjattu 40 wattisen putkivahvistimen (Leslie 147/122/251/jne…) lävitse, saattaa tuntua siltä että mikä tahansa moderni vahvistin hakkaa sellaisen matolaatikon mennen tullen, mutta asia ei ole ihan niin yksinkertainen. Toki korvia repivää äänenpainetta saadaan aikaan vaikka keskikokoisella kitaracombolla, mutta urun äänialueen toistaminen puhtaasti saa kohtalaisen kokoisen PA-laitteistonkin helposti polvilleen. Tämä liittyy myöskin tuohon toisena mainittuun neutraaliuteen, eli koska urun ja leslien mallinnuksessa on toistettu myöskin kaikki niiden virheet, pitää tämä mallinnus toistaa mahdollisimman lineaarisella taajuusvasteella mahdollisimman virheettömästi. Legend ilman lesliemallinnusta kuulostaa älyttömän hyvältä vanhan puulepan lävitse, mutta hyvänä kakkosena tuleva Hurricane on täysikokoista leslietä lähes puolet pienempi ja puolet kevyempi (41 kg). Ja vähintään puolet äänekkäämpi.

– JP

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *